chleb domowej roboty

Gdzie robimy zakupy? Co kupujemy i dlaczego?
Awatar użytkownika
kasienka
Posty: 3701
Rejestracja: śr 08 wrz, 2004
Lokalizacja: Z tamtąd

Post autor: kasienka » sob 10 mar, 2007

Magdi, sprawdzałaś na ich stronie? Niektóre firmy mają taką opcję z plikami do pobrania, instrukcje obsługi do różnych rzeczy. My pobieraliśmy np.do pralki. Jak nie mają, to możesz napisać do nich mejla, może Ci przyślą. A jeśli maszyna była kupiona w Polsce, to zdaje się jest obowiązek umieszczania instrukcji w języku polskim :roll:

Awatar użytkownika
ina
Posty: 104
Rejestracja: sob 24 mar, 2007
Lokalizacja: południe
Kontakt:

Post autor: ina » pn 07 maja, 2007

Dostaliśmy dzisiaj automat do pieczenia chleba. Już nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować. Zamierzam nauczyć sie piec chlebek żytni na zakwasie, niestety najpierw muszę wyhodować zakwas, a to zajmie mi parę dni, jak dobrze pójdzie :wink: Macie może jakiś przepis na szybki chlebek razowy na drożdżach bez dodatku białej mąki ??

dort.ds
Posty: 287
Rejestracja: wt 13 gru, 2005
Lokalizacja: Łęczna
Kontakt:

Post autor: dort.ds » pn 07 maja, 2007

ja mam dośc sporo takich przepisów - jak będę miała jutro chwilkę to je wklepie

na razie jeden - przepis pamiętam, bo wczoraj piekłam

chleb wiejski

400g maki pszennej raz.
100g mąki żytniej raz.
1 1/2 łyżki masła
330ml wody
1 1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżki drożdży
program basis/podstawowy

bardzo ważna jest kolejność wkładania składników
na początku zawsze płyny (ciepłe) + tłuszcz
mąka + sól + inne dodatki
drożdże
Obrazek

Awatar użytkownika
marysia
Posty: 390
Rejestracja: czw 03 cze, 2004
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: marysia » wt 08 maja, 2007

ina, tu podałam jak ja robiłam kiedyś chleb http://wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t ... ight=chleb
Coś tam napisałam o mące sojowej - spokojnie obejdzie się bez tego. A konsystencję starałam się osiągnąć typową dla ciasta drożdżowego, czyli "odchodzi od ręki i miski".

Awatar użytkownika
ina
Posty: 104
Rejestracja: sob 24 mar, 2007
Lokalizacja: południe
Kontakt:

Post autor: ina » wt 08 maja, 2007

dort.ds, marysia, dziękuję bardzo za przepisy :smile: na pewno je wypróbuje. Niestety mam już 1 zakalca na swoim koncie, ale nie zamierzam się poddawać. Wczoraj dostaliśmy w prezencie 'kombajn" :wink: do pieczenia chleba, do którego była dołączona taka mieszanka żytnia - tj zmiażdżone ziarna żyta z mąką. Od razu polecieliśmy do piekarni po zakwas, drożdże i mąkę żytnia. Niestety powrzucaliśmy trochę "na oko" składniki tj. 2 miarki mieszanki, 1 miarkę mąki żytniej nie razowej, szklankę wody,troszkę soli i oleju. A w miseczce rozpuściliśmy troszkę drożdży z łyżeczką miodu i wodą. Potem wszystko wrzuciliśmy do maszyny i ustawiliśmy na pieczenie chleba pełnoziarnistego : ok. 3h 45min. Niestety chlebek wyszedł mokry w środku i kwaśny :neutral: . W sumie z wyglądu jest ok. Wiecie może czy taki chlebek można zostawić w maszynie - myśmy usnęli zanim się upiekł - i wyjąć rano??? Bardzo proszę o pomoc, bo dziś robimy 2 podejście z pieczeniem swojego chlebka.

ODPOWIEDZ