Ekowiedza

Gdzie robimy zakupy? Co kupujemy i dlaczego?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Uśka
Posty: 39
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Ekowiedza

Post autor: Uśka » pn 09 mar, 2009

Polecam stronę: http://www.wre.strefa.pl/#_Toc182202520
Dużo wiedzy na temat rynku żywności ekologicznej w Polsce, ekoznaku ( Polska) i wymagań, aby żywność go otrzymała, jak nie dać się oszukać etykietom na żywności,
zasad certyfikacji żywności.
Równiez namiar na ekosklep i kiermasz żywności w Ursusie ( W-wa).

Tosiek
Posty: 55
Rejestracja: sob 13 mar, 2004

Post autor: Tosiek » wt 10 mar, 2009

Gdzieś na jakimś wege forum napisałem już kiedyś o jednym takim certyfikowanym ekorolniku, który dokupywał zboże z nieeko upraw i sprzedawał to wszystko jako eko. Najbadziej eko jest wtedy jak samemu się uprawi ziemię, coś wysieje, itd. ... a certyfikaty drogie i tak naprawdę powodują dodatkowe zużycie farb na znaczki i napisy na opakowaniach ... czyli działają niszcząco na przyrodę.

Ciekawe czy w tych ekoorganizacjach od atestów biorą pod uwagę np. zależność zdrowotności i obfitości roślin od rodzaju zastosowanego nawozu (bo rozmyślając np. o końskim nawozie doszedłem do wniosku że zdrowszy jest od klaczy i ogierów niż od wykastrowanych wałachów a najzdrowszy z kompostu tylko z minerałów i roślin pochodzących z najbliższego otoczenia i okolic)

Awatar użytkownika
Uśka
Posty: 39
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Uśka » wt 10 mar, 2009

Tosiek pisze:napisałem już kiedyś o jednym takim certyfikowanym ekorolniku, który dokupywał zboże z nieeko upraw i sprzedawał to wszystko jako eko.

Niestety, tak jak w każdej branży i w rolnej ekoprodukcji oszustwa zdarzaja się nie tylko u nas.
Niedawno np. Amerykański Departament Rolnictwa oskarżył jednego z największych producentów organicznego mleka o oszustwo.

Ważne, aby były w tej materii dobre i dające się wyegzekwować przepisy i surowe kary dla oszustów oraz, żeby gospodarstwa, które otrzymały już certyfikaty były faktycznie kontrolowane.

Np. w Danii za łamanie zasad produkcji ekologicznej grożą farmerom surowe kary.
Tamtejsze władze chcą jeszcze zaostrzyć przepisy po to, by konsumenci mieli pewność, że organiczna żywność jest rzeczywiście wytworzona bez chemicznych dodatków, a rolników nie kusiło wspomaganie produkcji sztucznymi dodatkami.
Ci, którzy zostaną przyłapani na stosowaniu niedozwolonych metod, np. oprysków roślin, czy podawaniu zwierzętom zakazanych leków, będą musieli pożegnać się z zezwoleniami. Farmerom grozi aż pięcioletni zakaz używania certyfikatów rolnictwa ekologicznego.

ODPOWIEDZ