Skutki niedoboru tauryny

Prosimy o podawanie źródła tekstu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Uśka
Posty: 39
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Skutki niedoboru tauryny

Post autor: Uśka » pt 27 mar, 2009

Tauryna jest jednym z mniej znanych aminokwasów. Występuje w białku zwierzęcym, podrobach i
bezkręgowych owocach morza.
Wielu wegetarianom brakuje dostatecznej ilości tauryny. Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na
ten aminokwas to: wegetarianizm, stosowanie ograniczonej diety w celu schudnięcia, stosowanie doustnych
tabletek antykoncepcyjnych, kortizonu, narażenie na silny stres, wysokie spożycie glutaminianu sodu, epilepsja.
Tauryna odgrywa kilka ważnych ról w organizmie i jest nieodzownym składnikiem błon komórkowych,
bierze udział w aktywnym transporcie przez błony komórkowe i zapewnia ochronę antyoksydacyjną.

Tauryna pełni również ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, polegającą na tworzeniu
kwasów żółciowych i detoksykacji.
Nienaturalnie niski poziom tauryny jest charakterystyczny dla wielu pacjentów z alergią i wrażliwych na związki
chemiczne.
Jest ona podstawowym aminokwasem, którego potrzebuje wątroba do usuwania z organizmu szkodliwych
substancji i toksycznych produktów przemiany materii. Jest niezbędna do sprzęgania ( wiązania z kwasem
glukaronowym lub siarkowym) leków i produktów przemiany materii w wątrobie.
Gdy toksyny zostały już związane ( sprzęgnięte), mogą być usunięte z organizmu jako składnik żółci,
a także pod postacią rozpuszczalnych w wodzie octanów jako składnik moczu.
Tauryna jest głównym składnikiem kwasów żółciowych wytwarzanych w wątrobie. Do wytwarzania żółci
potrzebny jest cholesterol, a zaburzony proces powstawania żółci może skutkować podwyższonym stężeniem
cholesterolu we krwi.

Tauryna jest główną linią obrony antyoksydacyjnej redukującej nadmiar jonów podchlorynowych.
Jeżeli wytwarzanie tych jonów nie będzie ograniczone, nastąpi znaczne zwiększenie wrażliwości na chemikalia.
Zmniejszone wytwarzanie tego aminokwasu w organizmie ogranicza zdolność wątroby do neutralizacji takich
toksyn środowiskowych jak: chlor, chloryn. aldehyd, alkohol, rozpuszczalniki organiczne i amoniak.
U ludzi z obniżonym stężeniem tauryny występuje tendencja do upośledzonego przenikania soli mineralnych
przez błony komórkowe, do braku równowagi elektrolitowej oraz zmniejszonej zdolności wątroby do usuwania
zanieczyszczeń ( przez jelita i nerki).
Wyniki ostatnich badań wykazały, że tauryna jest głównym składnikiem odżywczym biorącym udział w
procesie usuwania szkodliwych substancji i leków z organizmu.
Zalecana dawka tauryny: 200 do 500 mg dziennie.

Źródło informacji: Osiecki Henry, Taurine the Detoxifying Amino Acid. Nutrients in Profile, "Orthoplex
Research Bulletin", Bioconcepts Publishing.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość